Chiropractie Brunssum Fitzgerald | meestgestelde vragen, FAQ

Veelgestelde vragen

Wordt een Chiropractische behandeling terugbetaald?
De meeste ziekteverzekeringen betalen Chiropraktische behandelingen terug onder de noemer “alternatieve geneeskunde”. Gezien de terugbetaling van ziekteverzekeringen verschillen, raden we U aan uw ziektervezekering te kontakteren en na te gaan of chiropraktische behandelingen al dan niet geheel of gedeeltelijk worden terugetaald en welke de modaliteiten zijn om van een terugbetaling te genieten.
Is een Chiropraktische behandeling veilig?
Recente studies tonen een dat Chiropractische behandelingen veilig zijn. Net zoals in andere medische disciplines kan het altijd gebeuren dat er complicaties en reacties optreden, maar bij Chiropractie zijn deze tot een minimum beperkt.
Ik heb geen pijn meer en toch raadt mijn Chiropractor me aan om terug te komen voor een behandeling. Waarom?
Chiropractors weten dat pijn geen noodzakelijke indicator is van een probleem. We kennen allemaal wel iemand die we ontmoeten en waarvan we dachten dat de persoon gezond was om dan kort nadien te vernemen dat dezelfde persoon een levensbedreigend probleem had. Niet elke onderhuidse zieke heeft onmiddellijke symptomen. Naar analogie kan een Chiropractor oordelen een behandeling verder te zetten zelfs indien de oorspronkelijke symptomen van pijn verdwenen zijn. Hij oordeelt dan dat er meer tijd nodig is om de wervels, spieren, ligamenten, pezen en zenuwbanen verder te stabiliseren naar een evenwicht toe. Zelfs als je vrij van pijn en ongemak bent, wil dit niet zeggen dat je genezen of gezond bent.
Zal ik altijd Chiropractische behandelingen nodig hebben?
Neen, maar indien U de Chiropractische filosofie wil volgen, kan U kiezen om verder te gaan met behandeling. Naar analogie met de bezoeken aan de tandarts waar U een tandonderhoud zoals tandplakverwijdering ondergaat om uw tanden in optimale conditie te houden, kan U er ook voor kiezen om U regelmatig te laten behandelen door een Chiropractor. Chiropractors raden regelmatige behandeling aan teneinde slijtage van de wervels tegen te gaan. Hoe dikwijls U een onderhoudsbehandeling nodig heeft, hangt af van uw algemene gezondheid, van de gezondheid van uw wervelkolom en van andere faktoren. Maar denk aan het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen”.
Heb ik een verwijzing door de huisarts nodig om met Chiropractie te starten?
Neen, een verwijzing door de huisarts mag maar is niet noodzakelijk. Je kan rechtstreeks een afspraak maken met de Chiropractor. We streven ernaar om nieuwe patiënten binnen de 24 uur verder te helpen. Bij een noodgeval worden patiënten nog dezelfde dag geholpen. Indien U een medisch dossier van de huisarts hebt, verzoeken we U dit mee te brengen. Indien U het wenst kunnen we ook een verslag van uw onderzoek meegeven ter attentie van Uw huisarts.
Waarom raadt mijn huisarts me aan geen Chiropractor te consulteren of te stoppen met mijn Chiropraktische behandelingen?
Het kan voorvallen dat medische specialisten niet altijd op de hoogte zijn van de voordelen van Chiropractische behandelingen en een verkeerd oordeel hebben over de voordelen of veiligheid van deze behandelingen. Sommigen denken dat Chiropractie hetzelfde is als fysiotherapie, manuele therapie of osteopatie. Studies tonen aan dat een multidisciplinaire aanpak ( een combinatie van medische en chiropractische behandelingen) veelal tot de beste resultaten kan leiden voor patiënten met musculoskelteale pijn. Gezondheid is ieders verantwoordelijkheid dus voor welke therapie je ook kiest, het belangrijkste is dat je beter wordt en geneest.
Kan Chiropractie helpen bij een hernia?
Meestal maar niet altijd. Chiropractor Fitzgerald heeft bij vele van zijn patiënten de pijn, veroorzaakt door de gevolgen van een hernia, kunnen verzachten en heeft op deze wijze een operatie voor deze patiënten kunnen vermijden. Er wordt aangeraden om altijd eerst te starten met de minst ingrijpende behandeling en indien het niet anders kan, kan me uiteindelijk berope doen op meer ingrijpende therapiën zoals een operatie. Onthoudt ook altijd dat geen enkele medische specialist je 100% zekerheid kan geven over het succes van een behandeling of operatie.
Hoe verloopt een Chiropractische behandeling en is het pijnlijk?
Een correctie is de meest toegepaste behandelingsvorm. Het is een behandeling die toegepast wordt op een gewricht in het lichaam, maar meestal op de wervelgewrichten van de wervelkolom. Chiropractors worden intensief gedurende een 4 jaar lange studie aan een Chiropractie school getraind om deze manipulaties correct en op pijnloze manier uit te voeren. Het kan gebeuren bij nieuwe patiënten dat na de eerste behandeling wat stijfheid optreedt, maar die is van voorbijgaande aard.
Waarom maakt een manipulatie soms een krakend geluid?
Het krakende geluid ontstaat doordat tijdens de manipulatie gassen tussen de wervels vrijkomen. Dit geluid hoor je ook wanneer je je vingers zelf kraakt. Dit geluid is niet noodzakelijk om tot een goede behandeling te komen. De Chiropractor past ook andere technieken toe die geluidloos maar effectief zijn. Chiropractor Fitzgerald gebruikt een waaier aan technieken en bepaalt welke techniek het meest geschikt is voor de toestand waarin U zich bevindt.
Welke zijn de verschillen tussen Chiropractie, fysiotherapie, manuele therapie en osteopatie?
Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn therapievormen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en de daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn/haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van een wervelkolom gerelateerde problematiek. In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI foto’s en algemene diagnostische vaardigheden om tot een totale geïntegreerde aanpak te komen. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet noodzakelijk voor de andere beroepen geldt.
Welke opleiding krijgt een Chiropractor?
Geregistreerde chiropractoren hebben een universitaire opleiding afgerond gedurende 4 jaar. Bijkomend houdt Chiropractor Fitzgerald eraan op de hoogte te blijven van alle Chirpractische trends en methoden en volgt hij op jaarlijkse basis post-universitaire curussen en workshops.